Segítségnyújtás az árajánlatban

Főoldal » Segítségnyújtás az árajánlatban

Itt nyújtunk segítséget abban, hogyan készítse el nyomdai árajánlat kérését, és annak mit kell tartalmaznia.

A nyomtatandó anyag mérete:
A legcélszerűbb, ha olyan méretet választ, amilyen már létezik. Tehát egyszerűen leméri egy hasonló, már kinyomtatott anyag méretét, és ebben gondolkodik. Természetesen, lehet hogy Önnek saját elképzelése van arról, hogy mekkora méretű anyagot szeretne, de nem biztos, hogy ez a méret gazdaságos is. Az egész nyomdaipar rákfenéje maga a papír, mivel az egész folyamatban ez a legdrágább összetevő, így érdemes olyan méretet választani, ami gazdaságos, és nem jár a papír pazarlásával. A kinyomtatott anyagok, sokszor nem véletlenül akkorák, amekkorák. A papírméretek táblázat alapján is választhat papírméretet, de azt vegye figyelembe, hogy a nyomtatandó anyag legalább 1 cm-rel legyen kisebb mint a papír mérete.

Az oldalak száma:
Páratlan számra lehetőleg ne végződjön, mert az gazdaságtalan (kivétel az két oldalas anyag).
Jó, ha az oldalak száma 4-gyel , vagy 8-al osztható. Ha több oldalas anyagról van szó, akkor külön beszélünk borítóról és belső oldalakról. A belső oldalakat belíveknek hívjuk. Erre azért van szükség, mert a borítók rendszerint más, vastagabb, jobb minőségű papírból szoktak készülni.

A nyomtatandó anyag színe:
A papír színe fehér, tehát ezt külön színnek nem számoljuk (természetesen elképzelhető színes papírra történő nyomtatás is, de ez igen ritka). Ha a nyomtatandó anyag színes, azaz színes képek, fotók vannak rajta, akkor azt mondjuk: 4 szín color. ( a nyomdatechnika a színes képeket négy szín nyomtatásával hozza létre) ha csak egy színt nyomtatunk, akkor 1 színről beszélünk. ( ez lehet un. direkt szín is, azaz egy adott színre kevert festékkel történik a nyomtatás.) Meg kell adnunk tehát a nyomtatandó anyag színét. Az egyszerűség kedvéért így is lehet: szórólap ekkora és ekkora méretben, mindkét oldalán 4 szín color.( ekkor tudjuk, mind két oldala színes képekkel, fotóval, szöveggel. Stb.), vagy szórólap: egyik oldalán 4 szín color, másik oldalán csak szöveg. Pld. prospektust kérünk: borító kívül-belül 4 szín color, belívek 1 szín, fekete ( csak szöveg, táblázat és mondjuk fekete-fehér képek vannak). De mondhatjuk azt is: belívek 4 szín color, azaz minden oldal színes. Ez minden anyagra vonatkozik, legyen az névjegykártya, esküvői meghívó, plakát, szórólap, könyv stb.

A papír fajtája:
Ha Ön jártas a papírfajták közt, természetesen megadhatja, a kért anyagot milyen papíron szeretné látni, de ha nem, akkor mi segítünk Önnek a tervezett anyagához legmegfelelőbb papír kiválasztásában.Általában az alábbi papírokat használják: szórólap 80 grammos, levélpapír 80-90 grammos, névjegykártya 300 grammos, prospektus belíve: 90 gramm, katalógus borítója: 200 grammos. Ezt úgy is értelmezhetjük, minél nagyobb a papír grammsúlya, annál vastagabb a papír! A papírtípusok közt általában háromfélét használnak. Az ofszet papír tapintásra és kinézetre nagyon hasonlít az írógéppapírra, vagy fénymásoló papírra. A műnyomópapírra készülnek a színes újságok nagy része, felülete selyemfényű. A fényes műnyomópapír, ahogy a nevében is szerepel, fényes papírt takar.

Példányszám:
Minél többet kérünk, annál gazdaságosabb. Ha igen csekély a példányszám, akkor lehet, hogy érdemes a digitális nyomtatást választani, mert kis példányszámok esetében , ez sokszor gazdaságosabb. Erre mindig felhívjuk a figyelmét.

Szerkesztés:
Amennyiben szükséges, grafikai stúdiónkban megtervezzük, és nyomdakészre készítjük anyagát. Ha ilyen igénye van, kérjük ezt is jelezze!

Kötészet:
Ha saját elképzelése van, kérem ezt is jelezze, de ha nincs, mi segítünk Önnek az anyagához legmegfelelőbb kötésmód kiválasztásában.