Az RSS-ről

Főoldal » Az RSS-ről

Miért jó az RSS használata?

Az RSS lehetővé teszi, hogy weboldalak meglátogatása nélkül értesüljünk a frissen publikált információkról, továbbá, hogy egyetlen, jól rendezett, átlátható "tartalomjegyzékbe" gyűjtsük össze a különböző forrásokból származó információkat.

Sokféle téma iránt érdeklődő kollégám naponta több száz információforrást (weboldal, blog) is átfésül. Ha ezeket az oldalakat egyenként meg kellene nyitnia, alig maradna ideje másra. Szerencsére szó sincs ilyesmiről, hiszen a figyelt oldalak frissülő híreiről RSS-értesítéstőket kap, amiket automatikusan összegyűjt és rendszerez az RSS-olvasó.

Weboldalunk RSS csatornái

Weblapunk többféle dologról is ad információt, ezért a tartalmaknak külön külön RSS-eket indítunk. Ezeket az egy webhelyhez tartozó klönböző RSS-eket nevezzük csatornáknak vagy feed-eknek. Például egy híroldalnál az egyik RSS csatornába kerülhetnek a belföldi, egy másik csatornába pedig a külföldi hírek. Nálunk pl. külön hírcsatornában olvashatsz az esküvőkhöz (esküvői meghívók, esküvői fotózás), külön az iskolákhoz (tablófotózás, ballagási meghívók, stb.) tartozó hírekről.

Minden oldalon, amelyhez RSS csatorna kapcsolódik, egy narancssárga RSS gomb található a jobb felső sarokban. A különböző részeken az ottani tartalmak újdonságai érhetőek el ilyen formában. Minél beljebb jutsz webhelyünkön, annál szűkebb szeletre fókuszált RSS csatornát kaphatsz. Webhelytérképünk, és a különböző rovatok oldalai a tartalmakra mutató linkek mellett az RSS megfelelőt jelző gombokat is megjelenítik.

Hogyan tudom az RSS-t használni?

Az erre szakosodott asztali alkalmazások és internetes RSS olvasók lehetővé teszik, hogy rengeteg szolgáltatót (csatornát) olvass egyszerre. Néhány ingyenes RSS olvasási lehetőség:

- Firefox (böngésző magyarul is)

- Google Reader (webes felületű olvasó)

- Netvibes (testre szabható webes startlap szolgáltatás)

Ez a lista természetesen egyáltalán nem teljes, és nem is feltétlenül reprezentatív. AGoogle Directory az ide kapcsolódó programok egy figyelemre méltó listáját tartja nyilván.